Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin Ekonomik Gücü Artıyor

Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Ulaşım altyapısına yapılan yatırımlar, ekonomik büyümeyi destekliyor.

Kalkınma Yolu Türkiye’nin Ekonomik Statüsünü Güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Ulaşım altyapısına yapılan yatırımlar, ekonomik büyümeyi destekliyor. Bakan Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomik Büyümenin İlk Şartı Güçlü Ulaşım Altyapısı

Uraloğlu, ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu vurguladı. “Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Yol sayesinde yatırım gelir.” diyerek ulaşımın ticaret üzerindeki etkisini açıkladı. Ulaşım projelerinin, sanayi ve ekonomik kalkınma için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Ulaşım altyapısının gelişmesiyle birlikte, ülkenin kalkınmasının hızlanacağını ifade eden Uraloğlu, “Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz o bölgede o kadar sanayi gelişir.” dedi. Bu bağlamda, ulaşım projelerinin önemine dikkat çekti.

Ulaşım ve Haberleşme Altyapısına 282 Milyar Doların Üstünde Yatırım

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 282 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi projelerin, uluslararası ticaret açısından önem taşıdığını belirtti. Mega projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, Türkiye’nin ulaşım ağının güçlendiğini ifade etti.

Uraloğlu, “Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprüleri gibi projelerle ülkemizi donattık.” diyerek yapılan yatırımların kapsamını anlattı. Bu projelerin, Türkiye’nin uluslararası ticaret koridorları üzerindeki rolünü artırdığına dikkat çekti.

Trabzon Doğu Karadeniz’in En Fazla İhracat Yapan İli

Uraloğlu, Trabzon’un 2024 yılında 1,3 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan 19. il olduğunu belirtti. Trabzon’un, Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il olmasının, bölgenin ekonomik gücünü artırdığını ifade etti. Fındık ihracatında Trabzon’un önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Trabzon’un, Türkiye’nin kalkınma sürecinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Uraloğlu, “Trabzon her zaman ülkemizin kalkınma sürecinin tüm aşamalarında kendine önemli bir rol edinmiştir.” dedi. Bu bağlamda, Trabzon’un ihracat potansiyelinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kalkınma Yolu Projesi ile Yeni İpek Yolu

Kalkınma Yolu Projesi’nin, Türkiye’nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceğini belirten Uraloğlu, “Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz bu proje ile ülkemizin uluslararası ticaretteki rolünü artırmayı hedefliyoruz.” dedi. Proje kapsamında önemli yatırımlar planlandığını ifade etti.

Uraloğlu, “727 kilometre yeni demiryolu hattı ve 331 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık.” diyerek projenin kapsamını açıkladı. Bu yatırımların, Türkiye’nin uluslararası ticaret koridorları üzerindeki etkisini artıracağına inandığını belirtti.

Trabzon Havalimanı’nda Çalışmalar Devam Ediyor

Uraloğlu, Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Artan yolcu sayısına paralel olarak, mevcut havalimanının modernizasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. 2025 yılında tamamlanacak olan projelerin, bölgenin ulaşım altyapısını güçlendireceğini ifade etti.

Uraloğlu, “İç hatlar terminalimiz ile dış hatlar giden yolcu terminalimizdeki tadilatları da bitirmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.” diyerek Trabzon’un ulaşım altyapısının gelişimine vurgu yaptı. Bu çalışmaların, bölgedeki ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını belirtti.