Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Haftada üç frekans olarak planlanan Türk Hava Yolları’nın (THY) Şam seferleri, Suriye'de istikrarın tesisi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uraloğlu, bu seferlerin geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası açısından kritik olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, “Haftada 3 frekans olarak planladığımız THY’nin Şam seferleri Suriye'de istikrarın tesisi için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır.” dedi. Uraloğlu, bu seferlerin Suriye'deki mevcut durumu iyileştirmek için gerekli uzmanlık ve desteklerin sağlanacağını da ifade etti.
Uraloğlu, Suriye'deki BAAS rejiminin devrilmesinin ardından, Halep ve Şam Havaalanlarına yetkili ekipler gönderildiğini belirtti. Ekiplerin mevcut durumu inceleyerek gerekli raporlamaları yaptığını ve Suriye'de emniyet ile hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla çalışmalara devam edildiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında gerçekleştirdiği yatırımların önemine dikkat çekti. 2002 yılından itibaren başlatılan hava ulaşım politikaları ile Türkiye'nin havacılık alanında dünya arenasında parlayan bir yıldız haline geldiğini belirtti. Uraloğlu, “İç hatlarda serbestleşmeyi hayata geçirerek, bu alandaki rekabetin fitilini ateşledik.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu ve bu avantajın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için havacılık alanında büyük yatırımlar yapıldığını ifade etti. Ayrıca, dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ve uçuş ağına 289 yeni nokta eklenerek 132 ülkede 352 noktaya ulaşıldığını belirtti.
Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34.5 milyon olduğunu, 2024 yılında ise bu sayının iç hatlarda 95 milyon 293 bin, dış hatlarda ise 134 milyon 694 bin yolcuya ulaştığını kaydetti. Toplam yolcu trafiğinde 2023'e göre yüzde 7,5 artış yaşandığını belirtti.
2024 yılında uçak trafiğinde toplam 2 milyon 290 bin 581’e ulaşıldığını ifade eden Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın 2024 yılında iç hatlarda 117 bin 764, dış hatlarda ise 399 bin 521 olmak üzere toplam 517 bin 285 uçak trafiği gerçekleştireceğini açıkladı.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın Avrupa’da ilk kez uygulanacak olan “Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları” uygulamasını 17 Nisan’da hizmete alacaklarını belirtti. Bu sistemin hayata geçmesiyle İstanbul Havalimanı'nın daha fazla uçuş operasyonu gerçekleştireceğini ifade etti.
Uraloğlu, “Tüm etapları tamamlandığında 150 havayolu şirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacak İstanbul Havalimanımız ile birlikte Türk Hava Yolları da dünyanın bir numaralı havayolu şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir.” dedi.
Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olduğunu belirtti. Uraloğlu, “THY’nin 2024 yılında turizme direk katkısı 17,3 milyar, toplam ekonomik katkısı ise 60,2 milyar dolar olmuştur.” dedi. Bu başarıların sadece bir şirketin zaferi değil, Türkiye’nin gurur kaynağı olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, “THY'nin kanatları altında bir araya geldiğimiz bu zirve sayesinde yeni fikirlerin yeşereceğine inanıyorum.” diyerek, THY'nin gelecekte daha büyük başarılara imza atması için önemli bir adım atıldığını ifade etti.