Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray’da kullanılacak ilk milli banliyö tren setinin teslim törenine katıldı ve ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Bu proje, yerli üretimle güçlü ulaşım imkanı sunarak Gaziantep’in ulaşım altyapısına önemli katkılar sağlıyor.
Bakan Uraloğlu, “Milli banliyö trenlerimizi kendimiz üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz.” dedi. Proje kapsamında 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretiliyor. Her bir set, toplamda bin yolcu taşıma kapasitesine sahip.
Gaziray projesi, 25,5 kilometre güzergahta 2 adet hızlı tren hattı ve 2 adet banliyö hattı ile toplamda 112 kilometre yeni demiryolu hattı inşa edilmesini sağladı. Bu durum, Gaziantep’in ulaşım altyapısında önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Bakan Uraloğlu, yerli ve milli ürünlerle bezenen ulaşım sisteminin, şehir içi toplu taşımada modern, güvenli ve konforlu bir imkân sunduğunu belirtti. “Şimdi de yerli üretimle güçlü ulaşım diyerek Gaziantep'in ulaşım altyapısının gücüne güç katıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında tasarımı ve donanımı ile şehrin kültürel dokusunu yansıtan araçlar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için özel olarak üretildi. Bu araçlar, Antep baklavasından ilham alınarak renklendirildi.
Her bir tren seti, işletme hızı saatte 90 kilometre olacak şekilde tasarlandı. Araç gövdeleri alüminyumdan üretildi. Her set, 206’sı oturan yolcu olmak üzere toplam 1000 yolcu taşıma kapasitesine sahip.
Ayrıca, araç içinde 2 adet tekerlekli sandalye için ayrılmış bölüm bulunmaktadır. Yüksek güvenlikli yolcu kapıları ve bilgilendirme ekranları ile donatılan tren setleri, konfor ve güvenliği ön planda tutuyor.
Bakan Uraloğlu, Gaziantep’e 7 tren setinin daha teslim edileceğini açıkladı. Son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım gerçekleştirildi.
Gaziantep Havalimanı için inşa edilen yeni terminal binası, yıllık 6 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havalimanı, haftalık 149 uçuş operasyonu ile önemli bir ulaşım noktası haline geldi.
Bakan Uraloğlu, “Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, İHA ve SİHA’larımızı, milli elektrikli trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz.” diyerek yerli üretimin önemine vurgu yaptı.
Ulaşım altyapısındaki bu gelişmeler, Türkiye’nin yerli sanayisinin gücünü ve stratejik teknolojilerdeki ilerlemesini göstermektedir. Gaziray projesi, bu bağlamda önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilmektedir.