Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TRT World yayınında yaptığı açıklamalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın uluslararası sistemi sorguladığını ve bunun dünya genelinde 'şok dalgaları' yarattığını belirtti. Fidan, Avrupalı aktörlerin bu duruma karşı endişeli olduğunu ifade etti.
Fidan, Trump'ın ABD'nin mevcut sistemden daha fazla ne elde edebileceğini aradığını vurguladı. Bu bağlamda, tüm ilişkilerin, ekonominin, ticaretin, teknolojinin ve güvenliğin sorgulandığını kaydetti. Avrupalıların bu durumun geçici olduğunu umduğunu belirten Fidan, alternatiflerin tartışılmaya başladığını ifade etti.
Fidan, Avrupalıların kendilerine sorduğu büyük sorular arasında, yeni bir güvenlik yapısının nasıl oluşturulabileceği ve Avrupa'nın ABD'ye bağımlılığının nasıl azaltılabileceği gibi konuların bulunduğunu belirtti. Bu sorular, modern dünyada mevcut zorluklar karşısında nasıl yol alınabileceği ile ilgiliydi.
Fidan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde güvenilir bir ortak olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, Suriye, Irak ve diğer bölgelerdeki terörizm ve istikrarsızlık sorunlarına karşı iyi bir liderlik sergilediğini ifade etti.
Fidan, Trump'ın Rusya-Ukrayna Savaşı'nda 'derhal ateşkes' istediğini hatırlatarak, olası bir barış planının zor ama denemeye değer olduğunu belirtti. Türkiye'nin, Ukrayna'da barışa katkıda bulunmak için her türlü rolü oynamaya istekli olduğunu ifade etti.
Fidan, şu an ABD yönetimi ve Avrupalılar ile birlikte olası ateşkes ve barış planının farklı yönleri üzerinde çalışıldığını kaydetti. Kısa vadeli acil ateşkes ihtiyacının uzun vadeli stratejik kaygılarla birleştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Fidan, Suriye'deki durumu ele alarak, ABD'li yetkililerin kendi politikalarını formüle ettiğini düşündüğünü belirtti. Terör örgütü PKK/YPG'nin işgalinin durdurulmasının önceliklerden biri olduğunu ifade etti.
Fidan, PKK'nın çok amaçlı bir terör örgütü olduğunu vurgulayarak, bu virüsten kurtulmanın zamanının geldiğini söyledi. Hem Türkiye'nin hem de Irak ve Kürtlerin çıkarları için PKK'dan kurtulmanın gerekliliğini dile getirdi.
Fidan, terör örgütü DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmaması için bölge ülkelerinin terör meselesini ele alması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin böyle bir platform kurulması konusundaki önerisini hatırlattı.
Fidan, terör sorununu çözmek amacıyla bölgeye yapılan müdahalelerin başka sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle bölgesel sahiplenmenin önemini vurguladı.
Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkesi sürdürmeye niyetli olmadığını belirtti. ABD Başkanı Trump'ın Gazze'de bir başka soykırımı önleme görevinin olması gerektiğini ifade etti.
Fidan, her iki tarafın müzakerecilerinin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi için gerekli ayrıntıları çözmesini umduğunu kaydetti. Önümüzdeki iki haftanın büyük önem taşıdığını vurguladı.
Fidan, Türkiye'nin yapay zeka alanındaki konumuna değinerek, hükümetin bu konuda farkındalığının yüksek olduğunu belirtti. Yapay zekanın yararları konusunda bilinçli olduklarını ifade etti.
Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilgili bakanlıklara yoğun çalışma talimatı verdiğini belirtti. Türkiye'nin, yerli ve yabancı şirketlerle işbirliği yapmaya açık olduğunu ifade etti.