2024 Yılında Türkiye'de Araç Parkı Yaş Ortalaması Yükseliyor

Image
2024 yılında Türkiye'de araç parkının yaş ortalaması %14,3'e yükseldi. Lüks otomobil satışları artarken, 0-5 yaş arasındaki araçların oranı %24,5'e geriledi. Sektör temsilcileri ÖTV matrah güncellemesi talep ediyor.

2024 Yılında Türkiye'de Araç Parkı Yaş Ortalaması Yükseliyor

2024 yılında Türkiye'de araç parkının yaş ortalaması %14,3'e yükseldi. Yüksek enflasyon ve sıkı para politikası gibi etkenler, vatandaşın kullandığı araçların yaşını etkiledi. 0-5 yaş arasındaki otomobillerin oranı son 7 yılda 10 puan azalarak %24,5'e geriledi. Lüks araç satışları ise %30'a yakın bir artış gösterdi.

TÜİK'in verilerine göre, toplam araç parkının yaş ortalaması 2024 yılında %14,3'e yükseldi. Bu durum, ekonomik zorlukların etkisiyle vatandaşların daha eski araçlara yönelmesine neden oldu. Araçların yaş ortalamasındaki bu artış, otomotiv sektöründe önemli bir değişimin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Lüks Otomobillerin Satışı Arttı

Ekonomim'in haberine göre, ekonomik modellerin satışları %2 oranında azalırken, lüks segmenti kapsayan otomobillerin satışı %29 arttı. 2023 yılında pazarın %89’unu vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu. Ancak 2024 yılında bu pay 3,3 puan azalarak %85,7’ye geriledi.

Lüks otomobillerin satışındaki artış, ekonomik zorluklara rağmen devam ediyor. Türkiye'de satılan otomobillerin fabrikadan çıkan fiyatının üzerine 3 katı kadar vergi konulması, araç satışlarını olumsuz etkiliyor. Son iki yıldır ÖTV matrah güncellemesi yapılmadığı için tüm modeller %80 ÖTV dilimine girmiş durumda.

ÖTV Matrahlarında Güncelleme Talebi

Sektör temsilcileri, bu yıl vergi sisteminde düzenleme beklediklerini ve hurda teşvikine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye'nin 2053 yılına yönelik emisyon azaltma hedefi olduğunu belirtti. Eroldu, 'Vatandaşın yerli otomobillere daha uygun koşullarda ulaşabilmesi için ÖTV matrahlarında güncelleme yapılmasını istiyoruz.' dedi.

Bu durum, yerli payındaki düşüşü frenleyebilir. Eroldu, hurda teşvikinin önemine de dikkat çekerek, '1 taşla 3-4 kuş vurulabilir.' ifadesini kullandı. Türkiye’de otomotiv parkının yaptığı emisyonun %95’ini parkın yarısı yapıyor. Her araç grubunun dinamiklerine göre doğru planlama yapılması gerektiği vurgulandı.

Emisyon Azaltma Hedefleri

Türkiye’nin 2053’e yönelik emisyon azaltma hedefleri, otomotiv sektöründe önemli bir gündem maddesi haline geldi. Eroldu, 'Bu parkın kendi kendini gençleştirme oranı çok düşük Türkiye’de.' diyerek mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını belirtti. Uzun vadeli planlamalarla emisyonu yüksek parktan ayrılmak gerektiği ifade edildi.

Otomotiv sektörü, bu hedeflere ulaşmak için çeşitli stratejiler geliştirmeli. Sektör temsilcileri, bu süreçte devlet desteklerinin önemine dikkat çekiyor. Türkiye'nin otomotiv parkının gençleştirilmesi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük bir gereklilik olarak öne çıkıyor.